tirsdag, september 30, 2008

Basunhøytiden i endetidens tegn



Så er vi inne i Basunenes høytid - Rosh Hashanah. Som min gode venn Thomas skriver i en kommentar annet sted på bloggen, så kjennes det litt underlig å feire sin 50 års dag ved begynnelsen av denne Herrens høytid. I dag blåses det i shofarer i Israel. Apostelen Paulus forteller oss i Kol 2,16-17 at når det blåses i shofarer under Basunenes høytid, så er det bare en etterligning av den basunen som skal lyde når Messias kommer igjen!

"For Herren selv skal komme ned fra himmelen med et bydende rop, med overengelens røst og med Guds basun, og de døde i Kristus skal først oppstå..." (1.Tess 4,15-16)

Basunhøytiden innleder det jødiske nyttåret, og ved begynnelsen av dette året, som er år 5769 etter skapelsen, skjer det mange interessante ting som må sees i lys av det profetiske ord. Jeg nevner her den verdensomspennende økonomiske krisen, som jeg har omtalt annet sted på bloggen. Dette skjer samtidig med en militær opptrapping i Midt-Østen. Iran har snart klar sine kjernefysiske våpen. Det hersker det vel ingen som helst tvil om, og landets president gjentar stadig sine trussler om å utslette staten Israel. Pakistan, som allerede har kjernefysiske våpen, er for tiden svært ustabilt. Russland satser nå på å bruke milliarder på å bygge opp igjen sin hærstyrke, og har allerede vist muskler i Georgia. Dette skjer samtidig med at Russland har mobilisert utenfor kysten av Syria.

Fra Israel kommer det nyheter om at man har kommet lengere med planene om å bygge opp igjen Templet i Jerusalem. Dette er særdeles interessant med tanke på at det må finnes et tempel i Jerusalem før Jesu gjenkomst, fordi Antikrist skal sette seg der!

"Han er den som står imot og som opphøyer seg over alt som blir kalt gud eller helligdom, så han setter seg i Guds tempel og utgir seg selv for å være Gud." (2.Tess 2,4)

Vi leser om Basunhøytiden i 3.Mos 23,23-25:

"Og Herren talte til Moses og sa: Tal til Israels barn og si: I den sjuende måneden, på den første dag i måneden, skal dere holde hviledag med basunklang til påminnelse om en hellig sammenkomst. Da skal dere ikke gjøre deres vanlige arbeid, og dere skal ofre ildoffer til Herren."

Basunhøytiden kalles først og fremst for Yom Teruah som betyr den oppvekte trompetstøtets dag. Dette samsvarer jo veldig bra med ordene fra 1.Tess 4: "... et bydende rop, med overengelens røst og med Guds basun..." (v.16)

For det andre kalles basunhøytiden for Yom HaZikaron som betyr minnedagen. Det er en dag vi skal minnes at Messias skal komme tilbake. I vers 18 i 1.Tess 4 skriver apostelen at vi skal "trøste hverandre med disse ord".

For det tredje kalles basunhøytiden for Yom HaDin hvilket betyr "dommens dag". Vi leser i Apgj 17,31: "For han har fastsatt en dag d han skal dømme verden med rettferdighet. Dette skal skje ved den mann som han har utvalgt til det, etter at han har gitt fullgodt bevis for alle ved å oppreise ham fra de døde." Snart vil dommene vi leser om i Åpenbaringsboken komme over jorden.

Apostelen Paulus skriver om denne dommen i 2.Tess 1,5-10:

"Dette er et varsel om Guds rettferdige dom. I den skal dere finnes verdige til Guds rike, som der nå også lider for. For det er i sannhet rettferdig av Gud å gi trengsel til gjengjeld for dem som fører trengsel over dere, men dere som lider trengsel, skal han gi ro sammen med oss. Dette skal skje når Herren Jesus åpenbarer seg fra himmelen med sin makts engler. Han kommer med flammende ild, og tar hevn over dem som ikke kjenner Gud og over dem som ikke er lydige mot vår Herre Jesu Kristi evangelium. Den straff de skal lide blir en evig fortapelse borte fra Herrens åsyn og fra hans makts herlighet den dag da han kommer for å vise seg herlig i sine hellige og underfull i alle som tror. For dere trodde vårt vitnesbyrd til dere."

For det fjerde kalles basunhøytiden for Yom HaKeseh som betyr den skjulte dagen. Årsaken til dette er at den er den eneste av Herrens høytider som feires på den første dagen i en måned. Bibelske måneder starter alltid ved nymåne. I gamle dager fantes det vektere som skuet opp mot himmelen for å få det første glimtet av nymånen. Man visste ikke sikkert når den ville komme. Jesus sa dette om sin gjenkomst: "Men den dag og time kjenner ingen, ikke engang himmelens fugler, men bare min Far....Våk derfor! For dere vet ikke hva dag deres Herre kommer." (Matt 24,36 og v.42)

For det femte kalles basunhøytiden for den siste basunen. Dette stemmer jo veldig godt med 1.Kor 15,51-52: "Se, jeg sier dere en hemmelighet. Vi skal ikke alle sovne inn, men vi skal alle bli forvandlet, i et nu, i et øyeblikk, ved den siste basun. For basunen skal lyde, og de døde skal oppstå ..."

Basunhøytiden har også to andre benevnelser. Den kalles for Messias' bryllup og for Rosh Hashanah, årets begynnelse.

9 kommentarer:

Bjørn Olav sa...

Takk til Thomas som satte meg på ideen om å skrive om basunhøytiden! Det var et spennende bibelstudium. Kanskje jeg preker om dette på søndag?!

Anonym sa...

Det er mye spennende mellom GT og NT. Da tar vi med oss det jødene har og legger til NT, og det blir veldig mye "stoff" av dette, ja kraftfullt blir det, og utfordrende. Det er en utfordring å møte GT med NT og omvendt. Ole Brum sier ja takk, begge deler. Det bør vi også, men i dette ligger det mange vanskelige grensedragninger som vi står overfor. Den "Messianske bølgen" har mye positivt i seg, men så har vi denne berømte balansen da.
Hilsen
Thomas i S.

Lars H. sa...

Dette var bra, Bjørn Olav. Vil bare legge til at Basunhøytiden opprinnelig ikke var noe nyttårsfest. Den tradisjonen var noe rabbinere/fariseere tok med seg fra Babylonfangenskapet og innførte den i Israel. Babylon hadde den første dagen (nymånen) i den 7, måneden som nyttår.

Rabbinsk jødedom feirer faktisk 2 nyttår! Den andre datoen er den 1. aviv som jo er bibelsk, forordnet av Gud - Jahve i 2 Mos 12:2. det er viktig å holde tungen rett i munnen når vi skal inn i bibelske temaer som også
Talmud diskuterer. Det er ofte Bibelens ord og rabbinske postulater i Talmud er uenige, eller at rabbinerne har "lagt til eller trukket fra". På tross av det ser det ut til at Gud likevel har lagt symbolikk inn i rabbinsk tradisjon slik at også disse har elementer som vi få sin oppfyllelse når Jeshua kommer og gir dem sin ånd.

Yom Teruah er det bibelske navnet og i det ligger det visserligen en mening som vil gå i oppfyllese den dagen Herren kommer: Store menneskemasser ser mot himmelen, roper ut klagerop, noen i redsel andre i glede. Guds basun gjaller over hele verden! På engelsk oversettes gjerne dagens navn med Day of shouting.

Les det gripende stedet der Nehemja finner igjen Torahrullen etter jødenes gjenkomst fra Babylon og begynner å lese den nettopp på denne dagen. Folket gråt! Gråter vi når vi blir minnet om Guds Lov?

Vil til slutt lede tanken din inn på at antikrist ikke nødvendigvis må ha et fysisk tempel i Jerusalem før Jeshuas gjenkomst. Antikrist har vært her helt siden Peters tid og han kom innenfra, fra de troendes egne rekker (1 Joh 2:18->. Antikrist er en som utgir seg for å være på Jeshuas side,eller Messias selv, og det tempelet han vil sette seg i eller alt for lenge siden har sittet i er oss troende, midt i blandt det nye tempelet etter pinsen 31. Kan noen gjette hvem det er?

Jeg har lagt ut fyldig materiale om Basunhøytiden på bibelensier.no og messiansk.no i tilfelle leserne vil vite mer om hva bibelen sier om denne dagen. En dag som israelittene ikke fikk andre opplysninger om enn at de skulle holde høytid! men navnet Yom Teruah sammen med endetidsberetningene i NT gir svar.

Hilsen
lars h. alhaug

Bjørn Olav sa...

Takk Lars for dine tilleggsopplysninger og utfyllende kommentarer. Det setter jeg pris på.

Men jeg synes det er vanskelig å følge deg når det gjelder Antikrist. Bibelen sier at det er mange antikrister, men det finnes bare èn Antikrist. De mange antikristene er forførere og bedragere som har opptrått gjennom historien. Og ganske riktig: de kommer fra egne rekker. Vi ser mange av dem i dag!

Men jeg får ikke dette til å rime med at de skal bo "i oss", heller "i blant oss". I meg er det bare plass til èn: Den Hellige Ånd.

Antikrist vil en dag stå frem på arenaen. Det ville ikke forundre meg om at han allerede er i emning. Og ut fra teksten i 2. Tess er det ingen tvil om at han vil vanhellige et gjenreist tredje tempel. Kanskje han til og med i de første tre og et halvt årene av sin tid, hjelpe til med å bygge dette templet, i form av finansielle gaver. Kanskje bidrar han til å få i stand en såkalt "fred" i Midt-Østen?

Lars H. sa...

Hei igjen.
Tror ikke du helt skjønte hva jeg mente med at antikrist komme fra oss selv. Jeg mente at antikrist kommer fra våre egne rekker, de kristnes rekker. Det er de troende som er tempelet i dag. Hver og en er en sten i Jeshua-tempelet hvor Jeshua er den viktige toppsteinen som holder alt på plass.

Husk at antikrist er en som i følge Daniel 7:25-26 skulle sette seg fore å forandere Guds tider (kalender) og Lov (Torah)og forfølge de sanne troende. Som du vet tok Kirken over for den første Menigheten, den opprinnelige, og har forandret både tider og lov og har masse blod på hendene fra de forfulgtes blod. Fra folk som ville følge Bibelen og ikke paven. Slik sett er antikrist i god vigør som system i dag, et system som kalles skjøgen og hennes døtre.

Derfor skal vi være svært nøye med å analysere det som skjer på kristenfronten i dag. Det står fram den ene forføreren etter den andre. For tiden er det å kalle ned Guds hellige Ånd som er tingen. Jeg så et klipp fra Egeberghallen i går. "Catch the fire", heter seansen. Jeg grøsset over den New Age ånd som rådet. Men salen var full! Vi har soaking i ånden, vi hadde Lakeland-fenomenet som heldigvis fikk et stort skudd for baugen da hovedpersonen viste seg både å drikke, hore og underslå. Men folket datt, lo og bjeffet- noen ble midlertidig friske. Kan det hende vi burde se mindre etter tegn og under og heller gå til Bibelen og være "edrue"? Kunne ikke også faraos trollmenn lage slanger av stavene sine?

Jeshua sa: Mon jeg finner (den sanne) troen når jeg kommer igjen? Alt som skjer nå leder til den endelige antikrist fordi "mitt folk går til grunne på grunn av mangel på kunnskap (om Gud og hans Ord. Mange kjenner ikke stemmen til Jeshua, men følger andres stemmer. Husk at antikrist ser ut som et lam, men taler som en drake -

Skulle det bli oppført noe tempel i Israel nå, slik rabbinerne vil og planlegger, behøver vi ikke vente lenge på Harmageddon -

Hilsen Lars H. Alhaug
bibelensier.no

Bjørn Olav sa...

Jeg er ikke uenig med deg i dette, Lars, men jeg synes det er usannsynlig at 2.Tess 2,4 skulle bety de troende.

Vi er Guds tempel, Gud bor ikke i bygninger gjort av stein, i dag. Men her snakkes det om noe annet:

"Han (altså Antikrist) er den som står imot og opphøyer seg over alt det som kalles gud eller det som blir tilbedt, slik at han sitter som om han var Gud i Guds tempel og viser seg selv fram som om han er Gud." (Bibelen Guds ord)

Jeg kan ikke forstå noe annet enn at det er her snakk om det tredje tempel, som må gjenreises før dette inntreffer. Det er snakk om en fysisk begivenhet hvor Antikrist setter seg i templet og vanhelliger det.

Antikrist setter jo seg ikke på tronen i verken ditt eller mitt liv. Det er en annen på den tronen!

Jeg tror også at de antikristene som har vært, har gått ut av "våre rekker", og at den kommende Antikrist - med stor A - vil komme fra "våre rekker". Men det er altså, slik jeg ser det, snakk om forskjellige antikrister.

Lars H. sa...

Shalom!
Vi kan være uenig om mitt syn, men jeg prøver å fortelle at den siste antikrist vil komme fra et uventet sted, hverken fra Islam eller Verden. Han kommer fra det som kalles kirken. Antikrist betyr ikke en som ikke ligner Messias, men en som sier han er Messias og ikke er det. Derfor gir han inntrykk av å være Jeshua (ser ut som et lam), men taler forførende og usant som djevelen. (Åpenbaringen 13: 11->). Jeg ser tydelig et system som har gjort dette i 1700 år allerede - og utfra det kommer endetidens antikrist.

Gode hilsener fra Lars H. Alhaug

Bjørn Olav sa...

Jeg tror vi taler litt forbi hverandre, fordi jeg er ikke uenig med deg i dette heller! Han kan godt komme fra det kirkelige systemet. Den store skjøgen er en virkelighet, det er også hennes døtre. Men jeg vil også tro at han har mye politisk kløkt, han er definitivt en som er politisk korrekt. Det er ting som tyder på at han er homofil, det ser vi i Daniels bok.

Anonym sa...

Cæsar var homofil så vidt man vet. Ikke alle profetier handler om jordens siste dag.