mandag, februar 20, 2012

Nytt sensasjonelt funn av fragmenter av Markus-evangeliet

Professor ved Dallas Theological Seminary, Daniel B. Wallence, kunne nylig fortelle at man har funnet fragmenter av Markus-evangeliet, og at disse godt kan være den eldste gjenstand noensinne funnet fra det første århundre etter Kristus.

Det skal være snakk om syv fragmenter skrevet på papyrus, hvor seks av dem er fra det 2. århundre, men at ett av dem mest sannsynlig er fra det 1.århundre.

Professoren i nytestamentlige studier identifiserte det eldste fragmentet som en del av Markus evangeliet, og anså dette som det mest interessante funnet.

Professor Wallence opplyste at fragmentet var blitt datert av en av verdens fremste paleografer. Det eldste manuskriptet av Markus-evangeliet vi kjenner til så langt er Papyrus 45 fra det tidlige tredje århundre (200-250 e.Kr). Det nye funnet er med stor sannsynlighet fra det første århundre. Det andre eldste manuskiptet vi har av noe nytestamentlig skrift er Papyrus 52, som er et lite fragment av Johannes-evangeliet. Dette ble oppdaget i 1962 og er fra første halvdel av det andre århundre.

Hvordan det nye funnet ble gjort er ennå ikke kjent. Først neste år vil ekspertene som arbeider med dette legge frem sin rapport.

Bildet viser en kopi av Markus evangeliet på gresk fra 1300-tallet

Ingen kommentarer: