tirsdag, juni 12, 2012

Jeg er ikke frelst for himmelen, men for menigheten, del 1

Jeg våger følgende påstand:

Vi er utvalgt, forløst, gjenfødt og frelst, ikke for himmelen, men for menigheten! Menigheten er Guds mål. Menigheten er Guds formål. Menigheten er sentrum for Guds plan.

Efeserbrevet åpenbarer for oss Guds evige plan:

'Slik skulle hans mangfoldige visdom bli kunngjort gjennom kirken for maktene og åndskreftene i himmelrommet,  etter Guds evige forsett, som han nå har fullført i Kristus Jesus, vår Herre.' (Ef 3,10-11)

Til sine disipler sier Jesus: 'Jeg vil bygge min menighet'. (Matt 16,18) Ordet 'menighet' kommer av det greske ordet 'ekklesia' som igjen kommer av ordet 'ek-kaleo', som betyr 'kalle ut fra'. Og når vi leser Det nye testamente ser vi at de som tilhører denne menigheten er de som responderer på Guds kall, gir sine liv til Jesus, og lar seg døpe på sin bekjennelse. Disse er de som er kalt ut av denne verden, til å leve et liv i tro og etterfølgelse, ikke for å bli lik denne verden, men for å bli likedannet med Kristus. Bli som Ham i denne verden!

Og før denne verdens begynnelse - i evigheten - hadde Gud menigheten i sin tanke. Hans plan var å ha en menighet bestående av disse 'ut-kalte', og de skulle utgjøre Hans kropp, som er vevd sammen med Hans guddommelige natur.

'Dere er Hans kropp' (1.Kor 12,27)
Denne kroppen er Hans redskap til å uttrykke seg selv i denne verden, og menigheten er sentret for Guds evige plan. Det trengs åpenbaring for å se dette, for Bibelen beskriver menigheten som et mysterium. Inspirert av Guds hellige Ånd beskriver apostelen Paulus dette slik:

'... da han kunngjorde for oss sin viljes mysterium, det han gjerne ville gjøre i ham. Han ville fullføre sin frelsesplan i tidens fylde: å sammenfatte alt i Kristus, alt i himmel og på jord i ham'. (Ef 1,9-10)

I en indvidualistisk tid som vår er det ikke lett å oppdage eller forstå menighetens betydning. Mange kristne er opptatt av hva de kan bety, hvilken rolle de spiller, mens Guds ord taler om menigheten som et hele, som Kristi kropp. Det finnes ingen 'meg og Jesus alene hjemme i stua' beskrevet i Det nye testamente. 

(fortsettes)

Ingen kommentarer: