lørdag, juni 23, 2012

National Geographic med forvrengt virkelighetsbeskrivelse av Hutterianerne


 National Geographic er vanligvis til å stole på. Men når de skulle lage film om hutterianerne i USA gikk det fullstendig galt. Serien "American Colony: Meet the Hutterites", gir på ingen måte noe representativt bilde av denne anabaptistiske gruppen, og serien fremsetter også en rekke feilaktige påstander om dem. Jeg forstår godt at mange tilsynsmenn for hutterianerne nå reagerer kraftig. National Geographic ville opprinnelig lage en dokumentar, men har endt opp med å 'lage virkeligheten' de har ønsket å skape den. Det bor 50.000 huterianere i USA og de føler seg tråkket på.

Serien er laget i King Ranch Colony in Montana, en av i alt 500 hutterie-kolonier i USA. Den består av i alt 59 mennesker, flesteparten av dem er i slekt.

Hva er det som blir så feil med dette portrettet av hutterianerne:

* Den viser hutterianere som går på jakt med våpen. Det ville aldri noen hutterianere å ha gjort. De er pasifister.

* Det brukes et språk som er stygt og uten respekt for de eldste. Det er svært lite typisk for hutterianere, som er svært nøye på hvilke ord de bruker og som har djup respekt for de som er valgt som deres ledere.

* Filmen viser et menighetsmøte. Dette er laget til og ikke ekte. Det er holdt på et kjøkken, og ikke i menighetslokalet, noe som aldri ville ha skjedd i virkeligheten. Det viser at de som har laget filmen ikke kjenner til hvordan hutterianerne lever. Det er heller ingen eldste til stede. Det er det alltid når hutterianerne møtes. Sakene som tas opp ville aldri vært tatt opp på et menighetsmøte i virkeligheten.

* I den siste episoden vises et bryllup i Canada. Vigselen er er noe filmteamet har skapt, i følge det King Ranch Colony opplyser.

Det er belagelig at National Geographic har laget denne filmserien med dette innholdet. Om den kommer til å bli vist på TV her i Norge via kabelnettverkene vi har her, vet jeg ikke. Men vær obs på at dette ikke er en god vinkling på det som kunne ha vært et spennende innsyn i en hutterie-koloni. Jeg har lært å kjenne disse menneskene som noen av de mest gudfryktige og ordentlige menneskene jeg vet om.

Bildet er fra filmen om hutterianerne laget av National Geographic.

Ingen kommentarer: