torsdag, juni 28, 2012

Sverige får sin egen Kristuskrans-hage

I Kågedalens församling i Kusmark, et par mil nord for Skellefteå innvies en helt spesiell hage på lørdag. Inspirert av Kristuskransen til Martin Lönnebo innvies: ”Frälsarkransen – bönens trädgård". I Sverige heter nemlig Kristuskransen for 'Frälsarkransen'.

Det er en bønne- og meditasjonshage som forsamlingen har laget, og den eneste i sitt slag i Sverige, ja jeg vil tro i verden. Armbåndet Kristuskransen er forbildet og man kan vandre mellom meditasjonsplasser som er omgitt av vekster som er valgt ut hver perles særskilte farge og innhold. Gjennom parken renner en bekk og på andre siden av bekken står det et åttekantet veksthus. Det krones av Storspoven - Västerbottens karakteristiske landskapsfugl. Etter hvert er det meningen at kunstverk utformet fra hver perles betydning skal utplasseres i hagen.

Entusiasmen er stor og det samme er kreativiteten i forsamlingen. Mange har stilt opp og gjort det praktiske arbeidet med å få dette til. Prest i forsamlingen, Lars-Martin Lind, sier det slik:

"Tänk när trädgården står där färdig – om nu en trädgård någonsin blir färdig – då har vi något att vara glada och stolta över. Vi tror att trädgården ska locka människor hit, det blir en sevärdhet, en turistattraktion".

Egen salme
Kristuskransens opphavsmann, biskop Martin Lönnebo, er født i nabobyen  Storkågeträsk, som det passer veldig bra at hagen nå er lagt til dette stedet. Lönnebo har i forbindelse med innvielsen skrevet en helt ny salme, og menighetens egen kirkemusiker, Hilding Carlson, har skrev melodien til den:

Det finns en trädgård där livet helas,
en doft kan anas ifrån paradis.
Vi odlar våra själar här på jorden
och ber om sol för växt.
Ty du är gränslös, du är nära, du är ljus och jag är din.

Det finns en trädgård där livet blommar,
en krans av pärlor jordens växter ger.
De viskar, se hur sol får liv att födas,
Guds nåd är sol för själen din.
Ty du är gränslös, du är nära, du är ljus och jag är din.

Det finns en trädgård där livet mognar,
en doft kan anas ifrån paradis.
Vi tror på sommar även bortom floden,
allt skall bli väl och allt är nåd.
Ty du är gränslös, du är nära, du är ljus och jag är din.

Ingen kommentarer: