fredag, september 28, 2012

Gud holder hva Han har gitt løfter om til Israels land og folk, del 2

Ikke noe sted finner vi belegg i Den Hellige Skrift for at Gud har trukket tilbake, eller endret, de løftene Han har gitt til Israels land og folk. Utvelgelsen av Israel skyldes ene og alene Hans nåde:

'For et hellig folk er du for Herren din Gud. Deg har Herren din Gud utvalgt av alle folk på jorden til å være hans eiendomsfolk. Ikke fordi dere var større enn alle andre folk fant Herren behag i dere, så han utvalgte dere. For dere var det minste av alle folkene. Men fordi Herren elsket dere. og fordi han ville holde den ed han hadde sverget deres fedre, derfor førte Herren dere ut med sterk hånd og fridde dere ut av trellehuset, fra Faraos, egypterkongens hånd'. (5.Mos 7,6-8)

Legg merke til hvordan Herren selv begrunner sin utvelgelse og sitt kall:

1) Israel er utvalgt ene og alene på grunn av Herrens nåde
2) Han står fast ved den ed Han har gitt til Israels fedre

Dette handler altså ikke om at Israel er bedre enn alle andre folk. Det er på tross av Israels svakheter, på tross av de feil landet og folket har begått og begår, på tross av hele landets historie, at Gud har valgt Israel fremfor alle andre nasjoner. Og med en bestemt hensikt!

Til Abraham gir Herren dette kall og dette løfte:

'Jeg vil gjøre deg til et stort folk. Jeg vil velsigne deg og gjøre ditt navn stort, og du skal bli til en velsignelse. Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, og den som forbanner deg vil jeg forbanne. Og i deg skal alle jordens slekter velsignes'. (1.Mos 12,2-3)

Israels utvelgelse handler om nasjonenes velsignelse. Gud utvelger Israel til å være Hans redskap for Hans forløsende hensikt inn i verden. Jesus sier selv:

'Dere (samaritanerne) tilber det dere ikke kjenner. Vi tilber det vi kjenner, for frelsen kommer fra jødene'. (Joh 4,22)

Bibelsk sionisme
Dette er bakgrunnen for at vi kan definerere begrepet bibelsk sionisme som: det å proklamere sannheten i Guds ord om det jødiske folkets tilknytning til landet Israel som en evigvarende eiendom i den hensikt å frembringe verdens forløsning.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: