fredag, juli 26, 2013

130 år siden Eberhard Arnold - grunnleggeren av Bruderhof-bevegelsen - ble født

I dag er det på dagen 130 år siden Eberhard Arnold (bildet) ble født. I 1920 grunnla han det som skulle bli spiren til mange anabaptistiske kommuniteter i Tyskland, England, Paraguay og USA. Grunnlaget for dem var Jesu Bergpreken, og sammen med noen få venner formet han en kristen kommunitet basert på bønn, fellesskap, ikke-vold og ærefrykt for livet. Idag finnes det drøyt 2000 medlemmer av Bruderhof-bevegelsen i flere land som alle er et uttrykk for radikalt kristent liv med Jesus som Herre.

Lik de første kristne, levde medlemmene av Arnhold's Bruderhof (Stedet for brødre) i eiendomsfellesskap. Deres åndelige røtter fant de i 1600-tallets døperbevegelse, så vel som hos aposteltidens kristne.

Eberhard Arnold. var en profilert skribent, og en respektert teolog, med forbindelser til samtidens kjente skikkelser som Rosa Luxemburg, Martin Buber, Gustav Landauer og Karl Barth.

Eberhard Arnold var født 26.juli i 1883 i Köningsberg. Han var barn nummer tre av Carl Franklin Arnold, som var høyskolelærer på denne tiden. Hans mor, Elisabeth Arnold, kom fra en familie med høyt utdannede akademikere. Hans bestefar, Franklin Luther Arnold, var misjonær av engelsk/amerikansk opphav og pastor for en Presbyteriansk kirke i USA.                                                                                                      

Faren var en streng lutheraner og Eberhard vokste opp i et borgerlig hjem. Tidlig ble hans sosiale bevissthet vekket. Han reagerte på hvor flott familien levde. En onkel av ham skulle få avgjørende betydning for ham. Denne onkelen var annerledes. Han levde livet med Jesus på en slik måte at Eberhard's Gudslengsel ble vekket. Når han senere stiftet bekjentskap med Frelsesarmeen gjorde den et sterkt inntrykk på ham,

Eberhard Arnold var en svært etterspurt taler i det 20.århundres Tyskland. Under sine teologistudier stiftet han bekjentskap med Anabaptistene. Troendedåp var aldri noe tema i forbindelse med undervisningen på det teologiske seminaret, men gjennom studier av Det nye testamente ble Eberhard Arnold overbevist om at dåp på bekjennelse av tro var det eneste riktige, og i oktober 1908 lot han seg døpe. Det førte til brudd med den statlige lutherske kirken.

Den tyske studentbevegelsen var sterk på denne tiden. Eberhard Arnold sto midt oppe i den, både som forlagssjef og som debattant. Han begynte å invitere til ulike foredrag. Til disse kom fritenkere, ateister, kristne og andre. Og det er blant disse folkene at det etter hvert blir et spørsmål om å finne frem til hva som er autentisk kristen tro. Studier av døperbevegelsens historie gjør at Eberhard sammen med kona og hennes søster bestemmer seg for å følge i deres radikale overgivelse til Jesus. Og dermed er Bruderhof kommunitetene blitt til.

Jeg kommer tilbake med en større artikkelserie om Eberhard Arnolds liv senere her på bloggen. I dag feirer vi hans minne. Jeg innrømmer gjerne at han er et av mine store forbilder.

Ingen kommentarer: