tirsdag, juli 16, 2013

Gode grunner for å synge Salmene

Å be Salmene har fått en stadig større plass i livet mitt. I dem finner jeg et bærekraftig språk i hverdag og fest, i sorg, smerte, frustrasjon og fortvilelse. Når jeg kjenner den sitrende gleden, eller jubelen. Jeg omtalte dem som 'den originale soul-musikken' i den første boken jeg skrev: 'Ved stille vann'. Salmene dekker alle de livssituasjoner et menneske kan komme oppi. De er så bånn ærlige.

Salmenes Bok er jødenes og de kristnes bønnebok. Kirkens tidebønn tradisjon handler først og fremst om å be Salmene til ulike tider i løpet av dagen.

I den siste tiden er jeg blitt interessert i å synge Salmene. Det var jo slik jødene brukte dem i synagogegudstjenesten, og slik har også kirken adoptert denne praksisen helt frem til vår tid.                                        

Jesus sang salmene. I forbindelse med påskemåltidet Jesus feirer med sine disipler og den første nattverdfeiringen, heter det: 'Da de hadde sunget lovsangen ...' (Matt 26,30) Det Matteus henviser til er Salme 113-118 som ble sunget i to avdelinger i forbindelse med det jødiske påskemåltidet. Jesus fulgte den jødiske tradisjonen.

Kirkefedrene var entusiastiske når det gjaldt å synge Salmene. Det gjelder både Augustin, Basilios og Chrysostomos. Reformatoren Martin Luther ivret for at Salmene skulle synges i forsamlingen slik at 'Guds ord skulle være blant folket i form av musikk'.

Og de er på trygg bibelsk grunn når de hevder dette:
'Nå løfter jeg mitt hode høyt over mine fiender rundt omkring meg. Jeg vil ofre jubeloffer i hans telt, jeg vil synge og lovsynge for Herren'. (Salme 27,6)
'La Kristi ord bo rikelig blant, så dere lærer og formaner hverandre i all visdom med salmer og lovsanger og åndelige viser og synger med takknemlighet i deres hjerter for Herren'. (Kol 3,16) 
 Noe av det som fascinerer meg med å synge Salmene er at Salmene er lagd for kroppen vår! For bønn og lovsang handler jo ikke bare om det som formes med leppene våre. For meg er det blitt en befrielse når jeg oppdaget at bønn er mer enn ord! Salmene omtaler ulike former for bønnestillinger - knelende, stående, gående, liggende, sittende. Vi leser om rop, jubel, klapping i hendene. Med andre ord - Salmene passer for alle hverdager og festdager. For alle følelser.

Jeg er en nybegynner når det gjelder å synge Salmene. Setter pris på å komme i kontakt med andre som har gjort seg erfaringer med dette. Jeg vil gjerne lære. Du kan kontakte meg via: bjornolav58@gmail.com

Jeg skulle også ønske at noen av de som utgir Bibler i Norge kunne gitt oss en egen utgave av Salmenes Bok, gjerne i ulike størrelser, til bruk i kirker eller som denne flotte, lille lommeutgaven. Er den ikke vakker?

Ingen kommentarer: