lørdag, juli 13, 2013

Ringen sluttes for burmesiske og amerikanske baptister

Sirkelen er i ferd med å sluttes! 200 år etter at de første baptistmisjonærene ankom Burma fra USA, ser nå Myanmar Baptist Convention og American Baptist Churches frem til å kunne skrive et nytt kapitel når det gjelder samarbeide i endret misjonslandskap.

For burmesiske baptister som emigrerer til USA sørger for åndelig vekst og uttrykker samtidig stor takknemlighet overfor det kirkesamfunnet som først brakte dem evangeliet.

Yam Kho Pau, som er generalsekretær for generalsekretær for Myanmar Baptist Convention, inviterte nylig American Baptist International Ministries til å fornye relasjonene dem i mellom. På grunn av politiske uroen som har preget Burma siden 1960 har det ikke vært lett å opprettholde samarbeidet.

Adoniram Johnson
Det var 12.februar 1812 at en ung mann ved navn Adoniram Johnson gikk ombord i en båt som satte kurs for India. Han var sønn av en kongregasjonalistisk pastor fra Massachusetts. Da hadde han vært gift i syv dager. Hans utvalgte var Ann Hasseltine Judson. De hadde reist ut som misjonærer for Amerikas første misjonsselskap, American Board og Commissioners for Foreign Mission. Misjonsselskapet var dannet av Kongregasjonalister i New England i 1810.

Seilasen varte i fire måneder. Ombord arbeidet Adoniram Johnson med oversettelsesarbeid. Mens han studerte Det nye testamente ble han overbevist om at troende dåp med full nedykkelse var en bibelske dåpen. Etter å ha kommet frem til Calcutta delte han sin nye overbevisning med American Board og bestemte seg for å slå seg i lag med baptistene.

American Board var redd for den innflytelsen Adoniram Johnson ville kunne få og beordret ham og hans kone tilbake til USA.

Ekteparet Johnson satte derimot seil for Burma. Der skulle de arbeide i seks år før de kunne døpe de første i et buddhistisk land.

Eldste baptistsamfunn i USA
I mens holdt uavhengige baptistmenigheter i USA på å danne et nettverk av menigheter: The General Missionary Convention of the Baptist Denomination in the United States of America for Foregn Mission. De hadde sans for lange navn den gang. Det nye kirkesamfunnet ble populært kalt The Triennial Convention fordi møttes til konferanse hvert tredje år. I dag går dette eldste amerikanske baptistsamfunnet under navnet American Baptist Churches USA.

Nå fylles deres kirker av burmesere som revitaliserer amerikanske baptistmenigheter! Ringen er sluttet.

Ingen kommentarer: