lørdag, november 11, 2017

Nygammel tidebønnsbok

Mer og mer finner jeg hvile i tidebønnenes gode rytme. Det litt heseblesende tempo i enkelte møtesammenhenger tiltaler meg ikke lenger. Kjenner jeg blir sliten før jeg nesten har begynt. Ikke minst av alle morsomhetene som serveres. Men det er helt sikkert ok for andre.

Tidebønnene gir meg noe med marg. Noe å tygge på! Årsaken er jo at det hele tiden dreier seg om Guds ord, som bølger frem og tilbake, fra liturgen til de som deltar, og tilbake igjen.  Men mesteparten av tiden ber jeg dem alene. Drømmen jeg bærer på er en dag å be dem sammen med noen i en kommunitet her på hjemstedet mitt.

Nå er det kommet en ny tidebønn-bok. Det vil si den er gammel, men kommet i nytt format og i ny språkdrakt. Den gamle var forlengst gått ut på dato. Nå ligger også den nye bibeloversettelsen til grunn. Og det finnes noter til enkelte av bønnene, som de kan synges. Formatet gjør boken også mer brukervennlig. Teksten er lettere å lese.

Men jeg synes det er litt dumt at utgiverne har valgt å beholde det nokså kompliserte systemet med å bla seg tilbake til innledningsbønnene hver gang man skal bruke dem. Riktignok finnes det lesebånd i ulike farger, slik det også var i den forrige utgaven, som het Norsk Tidebønn, men systemet er litt for vanskelig for nybegynnere. Men når du lærer deg å bruke det er det helt greit. Jeg ville nok likevel ha foretrukket at disse innledningsbønnene kunne ha stått i selve teksten, så slapp man å bla frem og tilbake. Tidebønnsboken til Bjärka Säby har med de innledende bønnene i tekstene for hver dag. Den første av i alt fire deler er utgitt på norsk, det andre kommer etter etter hvert.

Det er med vemod jeg nevner at det er Kirkelig Fornyelse som står som utgiver. Dette flotte fellesskapet er som kjent lagt ned i 2017. Men det er litt av en arv de har etterlatt seg med denne boken!

For det sier mange av oss: tusen hjertelig takk!

Måtte denne tidebønnsboken bli til hjelp og inspirasjon for manges bønneliv.

Boken kan bestilles her:
Cantando Musikkforlag
order@musikkforlaget.no
Tlf 51869000

Ingen kommentarer: