tirsdag, desember 05, 2017

Mysteriet og Guds nærvær, del 1

Jeg er så glad og takknemlig for at ordet 'mysterium' finnes i Bibelen! Jo eldre jeg blir jo mer forstår jeg at ikke alt kan forklares. Eller forstås. Ikke engang i 2017.

Noe forblir et mysterium. Heldigvis. Det er sider ved Gud jeg ikke forstår. Kanskje jeg aldri kommer til å forstå heller. I hvert fall ikke på denne siden av evigheten.

Og det er sider ved menneskets lidelse som er helt uforståelig. Jeg er ikke gitt å prøve meg på en forklaring. Mange har prøvd seg før meg. Jobs tre venner måtte til slutt be om unnskyldning for sine forsøk på å forklare Jobs lidelse, men som i stedet la nye steiner til en tung bør.

For meg er Gud blitt mye større etter at jeg ga opp prosjektet med å forsøke å forklare og forstå. Jeg er blitt sittende igjen med forundringen, og med forundringen kommer gleden. Forundring er noe annet enn grublingen. Grublingen fører bare inn i sjelens irrganger og man roter seg lett bort.

Jeg er redd når troen blir for teknisk. Da blir den steril. Hva mener jeg med det? Jo, at alt skal forklares, alt skal forstås, alt skal teologiseres.

Jeg øver meg derfor i å leve i Guds nærvær - med hele meg.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: