onsdag, februar 21, 2018

Shame on you!

Det er både pinlig og skremmende. Amerikanske politikere synes å være handlingslammet, og helt i lomma på National Rifle Association og deres lobbyister. I stedet for å stå solidariske med sine egne ungdommer stemte delstatspolitikerne i Florida i går imot et forslag som kunne ledet til et forbud mot salg og besittelse av visse typer våpen. Det skjedde samme dag som president Donald Trump skrev under på en ordre om at Justisdepartementet må foreslå reguleringer om å forby alle innretninger som kan omgjøre lovlige våpen til maskinvåpen. Snakk om å svikte sine egne.

Tallenes tale er uomtvistelige:

Siden 1968 er mer enn 1,6 millioner amerikanere skutt og drept av andre amerikanere med våpen. Folk  i USA har 25 ganger større sjanse for å bli drept av et våpen enn innbyggerne i noe annet i-land. Så langt i 2018 - og vi har bare så vidt begynt på året - har det vært 30 masseskytinger i USA. I år er det blitt utløst skudd på eller like ved amerikanske utdannelsesinstitusjoner ikke mindre enn 18 ganger. OG - siden 2013 har USA opplevd i gjennomsnitt én skoleskyting i uken.

Barn og ungdom er ikke trygge på amerikanske skoler. Nå protesterer de og de kaller sine egne politikere for feige.  Og med rette beskylder de sine egne politikere for å være under dominans av National Rifle Association. Deres egne politikere mottar en ikke ubetydelig støtte fra denne organisasjonen. Deres egen president, Donald Trump, mottok ikke mindre enn 230 millioner norske kroner fra NRA under valgkampen.

Og amerikanske politikere - med presidenten i førersetet - møter seg selv i døra så det suser når de trekker fram det gamle og særdeles slitte argumentet om at det ikke er våpnene som dreper, men menneskene. De skylder da på psykisk utstabile mennesker. Men Trump har et forklaringsproblem: I fjor fjernet nemlig Trump-administrasjonen en regel som kunne hindret en stor gruppe psykisk syke i å kjøpe våpen.

Hva har så amerikanskepolitikere å tilby livredde skoleelever og deres pårørende, og ikke minst de som sitter igjen etter at deres kjære er drept?

Sympati og forbønn.

Det er alt. Man er altså villig til å ofre noen unge menneskers liv hvert eneste år for å tviholde på retten til å ha våpen. Ikke bare ett, men skapet fulle, og gjerne en maskinpistol eller to. Russerne kunne jo komme.

Demokraten Kionne McGhee la i går frem et forslag i Representantenes Hus i Florida om å åpne for diskusjon om et mulig forbud mot automatgevær og visse typer ammunisjon. Selv det å diskutere dette er ikke mulig. Forslaget ble stemt ned med 71 mot 36 stemmer. I mens begraver innbyggerne i Flordia sine unge døde.

En av ungdommene i Florida sa det så treffende:

"Hvorfor ikke bare forby våpen og når folk blir oppbrakte, bare sende dem våre tanker og bønner? Hvis 'tanker og bønner' er godt nok for familier som har mistet sine kjære så er del vel også godt nok for folk som har mistet sine våpen."

Ingen kommentarer: